Wintervakantie 2016: (toch nog) wat leven in de brouwerij bij de handenboom!

joelvuur 2015

Joelvuur 2015

Hallo lieve handenboomvrienden, en dan bedoelen we de kleine en de grote!

Sommigen onder jullie begonnen ons al enigszins ongerust berichtjes te sturen of alles nog wel oké is hier. Het is inderdaad even wat stiller geweest van deze kant hier. Laten we zeggen dat we in de schaduw van de handenboom even de luwte hebben opgezocht om ons een beetje te bezinnen over onze toekomstige bezigheden… Als we héél eerlijk zijn (en jullie verdienen dat): de geweldige avonturen die we hier de afgelopen jaren mochten beleven met al die super enthousiaste kinderen, mama’s, papa’s, grootouders en andere sympathiekelingen hebben ons echt geraakt en gemaakt! Maar heel soms kraakt het ook een beetje. Al die kampen, feestjes en andere activiteiten combineren met een job en gezin vraagt soms net iets meer tijd en energie dan een mens ter beschikking blijkt te hebben. Daarom moeten we soms wat gas terug nemen… Hopelijk hebben jullie hier begrip voor!

Op de valreep hebben we beslist om toch nog twee dagen activiteiten te houden in de wintervakantie. Beide dagen waren al heel snel volgeboekt, dit bericht is enkel bedoeld om nog eens een teken van leven te geven aan diegenen die niet ingetekend zijn op onze nieuwsbrief. Mocht je hem om één of andere reden niet ontvangen hebben, gelieve dan even iets te laten weten, want we hebben een probleempje gehad met ons Hotmail account.

Heel veel warme wintergroeten,

Jo en Lies

Programma wintervakantie 2016 bij de handenboom:

De kerstperiode roept bij uiteenlopende mensen even uiteenlopende sentimenten op. Onze aangeboren goedaardig-heidense inborst maakt dat wij toch telkens weer ons zielenheil zoeken in de onpeilbare krachten van de natuur.

Woensdag 28 december: In het spoor van de rendierjagers*

Zonhoven mag vandaag een onooglijke Limburgse vliegenscheet lijken op de kaart van Vlaanderen, in de prehistorie was de streek hier niet alleen een fantastisch oer-natuurgebied, maar ook een belangrijke plek van menselijke activiteit. Archeologische vondsten zoals de befaamde holstenen tonen in ieder geval aan dat er heel wat bedrijvigheid heerste. Guido Pirotte van gemeente Zonhoven bracht ons bij de handenboom al eens vaker een bezoekje, bijvoorbeeld tijdens onze Nieuwe Wildenkampen: hij is begeesterd door de prehistorie en de geestelijke vader van het rendierpad in natuurgebied ‘de Teut’. Samen met hem kruipen we letterlijk in de (dieren)huid van de rendierjagers die vroeger door de Limburgse bossen zwierven. We maken kennis met de ‘supermarkt van de prehistorie’, leren prehistorisch speerdrijven en boogschieten en ontdekken hoe onze voorouders vuur maakten. ‘s Namiddags verbouwen we het vertrouwde handenboomhol tot prehistorisch atelier. We maken we de artistieke oermens in onszelf wakker. We sluiten af met een verhaal rond de stoof, gezeten op rendierhuiden!

* Start activiteit: parking hondenschool Molenheide, Kapelbergweg 50, Zonhoven. Afhalen bij de handenboom. Bij regenweer: gelieve laarzen en een regenjasje mee te geven!

2009_spear_hunters

Donderdag 29 december: Joelfeest!

Bij een opruimronde rond ons huis stootten we onlangs plots op een half verkoold stuk hout dat onder de spinnenwebben zat en waaruit één enkele verdorde tak naar boven priemde. In een flits zagen we een vreemd tafereel dat zich een jaar geleden in onze achtertuin afspeelde ineens weer glashelder voor ons geestesoog verschijnen: een groepje kinderen sleept een zware houten blok naar het kampvuur, ze proppen met hun naarstige handjes geheimzinnige briefjes in voorgeboorde gaatjes, dichten deze met takken en kijken hierna met dromerige blikken toe hoe de vlammen likken aan hun verborgen wensen, diep in het hout… Eureka: we hadden de resten van het joelblok van het handenboom midwinterfeest 2015 teruggevonden! En zoals de eeuwenoude traditie het wilt dient het overschot van dit Heilige Hout bij de volgende midwinter zonnewende opnieuw aangestoken te worden om zo het vuur te voeden voor het nieuwe joelblok!

Wist je dat die fameuze kerststronk die we met kerstmis likkebaardend naar de feesttafel dragen eigenlijk teruggaat op een eeuwenoud heidens gebruik? Tijdens de Germaanse zonnewende (de dag waarop in de winter de dagen hier weer langer worden) werd het midwinterse lichtfeest of Yule gevierd. Bij deze gebeurtenis werd het joelblok, een eiken stronk (jawel!) naar de woning gesleept en in brand gestoken. Het vuur werd zoals we al zeiden aangemaakt met houtskool van het joelblok van het jaar ervoor…

Wel, deze mooie traditie hebben wij hier bij de handenboom sinds vorig jaar dus nieuw leven en – vooruit dan maar – vuur ingeblazen! Dit jaar gaat het tweede HANDENBOOMJOELBLOK in de fik en als je van een FERM VUURTJE houdt dan mag je dit feestje niet missen! Wat doen we nog meer op deze dag? We maken speciale Yule-creaties, brengen licht in de duisternis, bakken als vieruurtje onze eigen kerststronk en we joelen erop los in het handenboombos!

Voor natuurlijke en avontuurlijke meisjes en jongens van 6 tot 14 jaar.

bringing home the yule log postcard

Het verkoolde joelblok van 2015 met nog één onopgebrande wenstak: was je er vorig jaar bij en heb je jezelf een jaar lang afgevraagd waarom je wensen maar niet uitkwamen: nu weet je dus waarom!

Het verkoolde joelblok van 2015 met nog één onopgebrande wenstak: was je er vorig jaar bij en heb je jezelf een jaar lang afgevraagd waarom je wensen maar niet uitkwamen: daarom dus!Open Hand vzw

Hasseltse Beverzakstraat 90

3500 Hasselt

011/82.42.65 – 0486/607.516 (Lies) – 0488/280.502 (Jo)

joeersels@hotmail.com

meer info: www.dehandenboom.be

https://www.facebook.com/de.handenboom/?ref=hl of https://www.facebook.com/profile.php?id=100010136610519

Ondernemingsnr.: 0452 976 340

Rek.nr.: BE46 0017 6188 2536