Circo Alberomani: een korte voorstelling

29/06/2013: Circo Alberomani komt naar de handenboom!

Hallo circusleerlingen!

Het is bijna zover: binnen enkele dagen komt Circo Alberomani haar tenten opslaan bij de handenboom voor de fantastische show die ze op vrijdag 5 juli zullen geven! Wie kent er niet de gespierde circusdirecteur Albero III met zijn levensgevaarlijke, zelfgetemde leeuw Horror? Of zijn nog gevaarlijkere vrouw, de beruchte messenwerpster Mani, hun bloedmooie dochter, de wereldberoemde koorddanseres Albera I, of haar jongere broer Jornito, waarvan gefluisterd wordt dat hij het brein is achter het vermaarde familiecircus. En natuurlijk is er nog de verschrikkelijk grappige clownStefano, die overal waar het circus speelt tijdens hun rondreizen door Europa het publiek pijn aan hun kaken bezorgt van het lachen.
Dit kleurrijke gezelschap heeft ons beloofd om jullie maandagochtend allemaal eens te komen begroeten wanneer je naar de eerste van de drie handenboom-circusdagen komt. Want ze vinden het geweldig om te horen dat er weer een paar jonge mensen zijn die het vak van circusartiest willen leren. Je moet weten dat circusmensen het vandaag de dag héél erg moeilijk hebben… Door de crisis natuurlijk! De show die zij op vrijdag zullen geven is daarom zelfs van levensbelang voor het voortbestaan van Circo Alberomani: als het een succes wordt kunnen ze nog een jaartje doorgaan, als ze afgaan… Tja, dan gaat het sympathiekste familiecircus van ons land, dat ooit nog opgericht werd door Jornito’s overgrootvader Albero I definitief failliet!
Hopelijk kunnen jullie hun een hart onder de riem te steken en wie weet willen zij wel enkele van hun schitterende geheime kunstjes prijsgeven. Wij kijken er in ieder geval naar uit om jullie maandag allemaal te begroeten in hun mooie tent, op de weide bij de handenboom. Tot dan en veel vrolijke circusgroeten,
Jo en Lies
Albero Ifoto: Albero I

02/07/2013: 

Circo Alberomani failliet of gered door kinderen handenboom?‏

Uit “Het Belang van Europa”: Het beroemde Circo Alberomani, één van de oudste familiecircussen van ons land zit in de problemen! Normaal zouden zij aanstaande vrijdag een belangrijke show geven bij de Handenboom in Kiewit, Hasselt, maar plots waren alle woonwagens verdwenen en stond de tent er leeg en verlaten bij.

De jongste telg van de famile, Jornito, kwam het trieste nieuws vertellen: Circo Alberomani moet misschien voorgoed de tent sluiten. In de eerste plaats door de crisis, maar het was toch al enkele jaren bekend dat het niet meer zo goed ging met het eens zo succesvolle gezelschap. Circusdirecteur Albero III, de vroegere krachtpatser en leeuwentemmer was door zijn overgewicht niet meer in staat om ijzeren staven te plooien en zijn gevaarlijke leeuw Horror zou tegenwoordig een vals gebit dragen en in plaats van te brullen enkel nog kunnen miauwen. Sinds zijn vrouw Mani  tijdens een show per ongeluk een mes in de buik van haar man gooide gaat zij door het leven met een nieuwe act als ‘de vrouw met de baard’, maar er wordt gezegd dat deze baard vals is en gemaakt werd van de manen van Horror.

De bekende koorddanseres Albera trekt ook niet meer zoveel volk sinds de dag dat zij plots wakker werd met hoogtevrees. En clown Stefano lijdt naar het schijnt al jaren aan liefdesverdriet omdat Albera niet met hem wil trouwen. Hij slaagt er niet meer in het publiek aan het lachen te krijgen: als er nu op de tribune nog tranen over de wangen rollen is dit alleen maar van ellende. Het ergste is nog wel dat de bedenker van alle leuke shows voor het circus, de jonge Jornito zelf geen ideeën meer heeft!

Albero III werkt momenteel bij de bank, Mani verricht huishoudelijk werk, Albera werkt aan de kassa bij de Lidl en Stefano werd in dienst genomen bij een begrafenisondernemer. De leeuw Horror is tijdelijk opgenomen in het dierenopvangcentrum van Heusden-Zolder, waar een verzorger hem met een lepel pap geeft.

Kortom, het ziet er hopeloos uit voor Circo Alberomani. Maar op maandagochtend gebeurde er een klein mirakel: Door de hulp van de kinderen die op dat moment bij de handenboom waren voor een circuskamp ging in het hoofd van Jornito plots weer even het licht aan en kreeg hij een idee, dat misschien wel een laatste oplossing kan brengen: de show op vrijdag gaat gewoon door, met de kinderen als circusartiesten! Als dit goed gaat kan Circo Alberomani mogelijk toch nog blijven bestaan. Er komt immers een steenrijke geldschieter kijken die het circus wil steunen… op voorwaarde dat de show goed is natuurlijk!

Wordt vervolgd bij de handenboom…

Van uw reporter ter plaatse.

Albero II

foto: Albero II

06/07/2014: Circo Alberomani weer in de problemen!

Beste circuskampkindertjes,

Gisteren kregen we een triest telefoontje van onze goede vriend Jornito van het wereldberoemde Circo Alberomani. Normaal wilde hij met zijn hele circusfamilie langskomen op onze circusdagen om ons te bedanken voor de hulp die we hun vorig jaar boden. Voor wie het nog niet weet: het circus was toen bijna failliet en dankzij de inzet van de kinderen bij de handenboom konden we hun opnieuw leven inblazen.

De act van Jornito met zijn slak die door de ring kroop werd zelfs zo een succes dat het circusgezelschap ermee door heel Europa mocht toeren en overal een volle circustent trok!

Maar nu heeft het noodlot weer toegeslagen: tijdens hun laatste show in Rome maakte Speedy (de slak) in haar enthousiasme een verkeerde beweging, waardoor zij uitgleed en ten val kwam. De overgevoelige circusleeuw Horror die het ongeval zag gebeuren slikte van het verschieten zijn gebit in. Circusdirecteur en voormalig krachtpatser Albero III haastte zich naar Horror om deze hard om zijn middel te grijpen, waardoor het gebit door de lucht vloog, recht tegen het hoofd van koorddanseres Albera die zich in de trapeze klaar hield voor de volgende act. Zij viel hierdoor 8 meter naar beneden, recht in de armen van clown Stefano die net op tijd was toegesneld om zijn geliefde Albera op te vangen. Albera brak hierbij de nagel van de kleine teen van haar linkervoet en Stefano zijn hart, toen zij hem hiervoor uitschold in plaats van hem te overladen met kussen voor de moedige redding. Een poging van Mani, de vrouw van Albero III en moeder van Jornito en Albera, om de show te redden met haar vroegere messenwerpact pakte helemaal fout uit toenhaar mes (het eerste dat ze weer wierp sinds 20 jaar) terecht kwam in het achterwerk van een toeschouwer die net op weg was naar de uitgang. Gelukkig zat er een dikke portefeuille in diens achterzak, maar jammer genoeg behoorde het achterwerk toe aan de welgekende heer S. Berlusconi, die er niet mee kon lachen en meteen een proces aanspande tegen ons sympathieke familiecircus wegens poging tot moord, laster en eerroof…

Gevolg: Albera lijdt opnieuw aan hoogtevrees, Stefano aan liefdesverdriet, Horror wil zijn kooi niet meer uit, Mani riskeert een levenslange celstraf en het hele circus een nieuw faillissement. Maar het ergste van alles is nog wel dat de ster van het gezelschap, de slak Speedy, bij haar val een spier heeft verrokken, zodat Albero III alle shows van Circo Alberomani voor de komende maanden moest afzeggen!

Het creatieve brein van de familie, Jornito, komt morgen uit beleefdheid toch nog even een bezoekje brengen aan ons. Hopelijk willen jullie helpen hem een beetje op te beuren!

Tot dan, met vrolijke circusgroeten,

Jo en Lies

ALbero III & Horror

foto: Albero III & Horror (links)

DSC_1227

foto: Jornito en Speedy, circuskamp 2013

12/07/2015: Circo Alberomani in zak en as!‏

Beste circusleerlingen,
Circo Alberomani… Ooit deed de naam van dit beroemde familiecircus het volk toestromen wanneer zij met hun tent en woonwagens neerstreken in de grote steden van Europa. Overal zorgden ze voor spektakel en uitverkochte shows. Het publiek beefde wanneer circusdirecteur en krachtpatser Albero III in de kooi kroop van zijn levensgevaarlijke leeuw Horror. Of wanneer zijn vrouw Mani haar messen door de lucht suisden en zich rakelings naast het hoofd van een dappere vrijwilliger uit het publiek in de plank boorden. Als hun bloedmooie dochter Albera hoog in de nok van de tent haar trapezenummer opvoerde hield iedereen de adem in. En als afsluiter was er altijd clown Stefano die erin slaagde om de kinderen en ook heel wat volwassenen in hun broek te doen plassen van het lachen.
Maar toen ging het langzaam bergaf… De spieren van Albero III leken jaar na jaar meer last te krijgen van de zwaartekracht tot het uiteindelijk leek of ze zich allemaal hadden opgeslaan in één gigantische, ronde bierbuik. Horror verloor eerst zijn haren en vervolgens zijn tanden. Mani werd blind aan één oog, wat het messenwerpen erg bemoeilijkte en één ongelukkige publieksvrijwilliger verloor een oorlel. Albera kreeg plots last van evenwichtsstoornissen en hoogtevrees, waardoor ze het circusleven moest inruilen voor een job als kassierster in een supermarkt. Dit brak het hart van de arme clown Stefano, die al jarenlang stiekem verliefd op haar was. Hij begon zwaar te drinken, kreeg tijdens zijn voorstellingen voortdurend huilbuien en eindigde zijn optredens steevast met het uitschelden van het publiek. De toeschouwers dropen af, de tent liep leeg en het eens zo beroemde Circo Alberomani was op sterven na dood…
De verlossing kwam van de handenboom! Tot tweemaal toe redde een groepje enthousiaste kinderen het circus van de ondergang door zelf een geweldige show in elkaar te steken. Dit gebeurde tijdens de beruchte circuskampen van 2013 en 2014. Hierna leek de zon weer te schijnen voor Circo Alberomani, het gezelschap kreeg hernieuwde inspiratie en trok weer volle tenten in heel Europa.
Tot het in enkele maanden geleden fout liep in Moldavië… Albero probeerde er voor het eerst zijn nieuwe vuurspuwact uit, maar zette zo per ongeluk de staart van Horror in brand. Deze rende tussen het publiek door, de tribune vatte vuur, de vlammen sloegen over op het tentzeil en wat een spetterende show had moeten worden eindigde in een nachtmerrie: het hele circus brandde uit en wat overbleef was een triest hoopje puin en as. Als bij wonder raakte er niemand gewond!
Toen we dit droevige bericht ontvingen besloten we om onze goede vrienden van Circo Alberomani nog één keer een handje toe te steken! We namen contact op met de grote Stanislas van de befaamde circusschool Balancirk en hij stemde meteen in om mee te werken! Met zijn jarenlange circuservaring zal  hij de kinderen van het handenboomcircuskamp (jullie dus!) de nodige vaardigheden bijbrengen om een nieuwe show in elkaar te steken en hiermee de nodige geldschieters aan te trekken. Bovendien kregen we gisteren een telefoontje van clown Stefano zelf: hij is met autostop onderweg vanuit Moldavië naar de handenboom in Kiewit! Na de brand is hij gestopt met drinken, heeft zijn eigen circus opgericht, Circo Ripopolo, en hij wil nu graag de kinderen leren hoe je als clown een publiek uit de bol kan doen gaan! Hopelijk geraakt hij tijdig hier!
En dan is er nog één vreemd voorval te melden: sinds enige dagen kampeert er een excentriek uitziende jongedame in onze achtertuin. Ze noemt zichzelf mademoiselle Morbidia en beweert de dochter te zijn van een Roemeense zigeunerkoning. Ze zegt persoonlijk te waken over ‘de Geest van het Circus’ en beweert dat onze voorstelling zonder haar spirituele hulp vervloekt is… We hebben haar niet durven wegsturen.
Je ziet het: we gaan jullie hulp hier hard nodig hebben. Hopelijk hebben jullie er zin in en begint morgen voor ons allemaal een spannend circusavontuur.
Tot dan en veel groeten,
Jo en Lies
ps: nog belangrijk berichtje voor jullie mama’s en papa’s: Er zijn voor jullie VIP-plaatsen voorzien voor onze geweldige circusvoorstelling op vrijdag! Deze begint om 17.00u en duurt ongeveer tweemaal 20 minuutjes, met een korte pauze. Na afloop zijn er voor wie dat wenst drankjes en een lekker frietje voorzien! Gelieve ons te laten weten met z’n hoevelen jullie komen, want zusjes, broertjes, oma’s, opa’s, en brave huisdieren zijn ook allemaal welkom!
Stan circuskamp 2014
foto: Stanislas I, circuskamp 2014
IMG_0718
foto: Stefano, circuskamp 2015
IMG_0251 IMG_0258
foto’s: Mademoiselle Morbidia, circuskamp 2015